torstaina, lokakuuta 03, 2024

Pöydälle jäivät sekä Nygrannas että Vermonpolku

 Kaupsu kokousti jälleen ke 2.10.2024.  Kokous alkoi surumielellä, lautakuntatoverini Liisa Kivekäs menehtyi reilu viikko sitten.  Puheenjohtaja Jouni Särkijärvi puhui kauniisti Liisasta ja pidimme hiljaisen hetken hänen muistokseen.  Liisa oli arvostettu toimija yli puoluerajojen, arvostin itsekin häntä suuresti. Tutustuin Liisaan jo reilut kaksikymmentä vuotta sitten ja hänen kanssaan oli aina mukava tehdä politiikkaa. 

Keskusteluasiana Niittykumpu 

Kävimme ennen varsinaisia päätösasioita keskustelua Niittykummun alueen viimeisestä ns. rakentamattomasta alueesta, Kotitontuntien ja Riihitontuntien kulmasta. Siellä sijaitsee kaksi autoliikkeiden rakennusta, kun muualla metroaseman läheisyydessä tontit on jo rakennettu/rakenteilla. Kaupunginhallitus asetti tämän viimeisen alueen uudelleen kaavoitukselle tiettyjä reunaehtoja muutama vuosi sitten ja nyt maanomistajat ovat hahmotelleet luonnosta, jonka pohjalta kaavoitustyötä olisi ollut tarkoitus jatkaa. 

Virkamiesten näkemyksen mukaan ehdotus ei kuitenkaan vastaa tavoitteita ja on liian tehokas tuolle alueelle. Lautakunnan enemmistö oli samaa mieltä ja evästi virkamiehiä, että tämän esityksen pohjalta ei voida jatkaa. Maanomistajien ehdotus oli heidän mukaansa ns. ota tai jätä- ehdotus, jokainen ymmärtää ettei sellainen toimintatapa ole erityisen järkevä kuntapolitiikassa. 
Nyt luultavimmin alueen kaavoitus viivästyy muutamalla vuodella, ellei maanomistajat ymmärrä muuttaa ehdotusta. 

Varsinaiset päätosasiat



Nygrannas, asemakaavaehdotuksen ja asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen uudelleen nähtäville (MRA 32 §), alue 241700, 26. kaupunginosa Mankkaa

Alue sijaitsee Kehä II:sen toisella puolella, Suurpeltoa vastapäätä. Alueen kaavavalmistelua on tehty jo parikymmentä vuotta. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 16.3.2022 asemakaava ehdotuksen nähtäville muutoksin äänestyksen jälkeen. Asemakaavaehdotukseen on kaavaehdotuksesta saadun palautteen ja tehtyjen lisäselvitysten jälkeen tehty olennaisia muutoksia ja se on tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.  Esimerkiksi liito-oravien liikkumisreittien takia aiemmin hyväksyttyä ehdotusta muutettiin. 

Tässä ehdotuksessa on kaksi asiaa, jotka keskusteluttaa. Kuinka suuri osa Taavinkylän koulun eteläpuolella olevasta metsiköstä säilytetään ja kaavoitetaanko Kehä II-varteen nelikerroksia kerrostaloja (muuten alue on pientatalovaltainen). Erityisesti vihreille molemmat asiat ovat hankalia, demarit ovat tähän asti kannattaneet ehdotusta. 

Asia jäi pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Vermonpolku, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 §), alue 113906, 51. kaupunginosa Leppävaara
 
Kyseessä on Espoon Asunnot Oy:n tontti, jolle haetaan kaavamuutoksen avulla lisää rakennusoikeutta. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta minun lisäkseni muitakin lautakunnan jäseniä ihmetyttää se, miksi Espoon asunnot haluaa purkaa 1985 rakennetut kiinteistöt ja rakentaa uutta tilalle. Olemme lautakunnassa vuosien varrella purkamisvimmaa joka Espoossa tuntuu vallitsevan ja päätimme tässä asiassa pyytää Espoon asuntojen edustajan seuraavaan kokoukseen selittelemään asiaa. Meille esitetyt laskelmat vaikuttavat vähän tarkoituksenhakuisilta. 

Ei kommentteja: