Vaadin alusta alkaen, että kaupungin pitää laatia selvitys siitä mten asiat oikeasti ovat ja selvitys pitää tuoda sitten lautakuntaan. Olen ollut yhteydessä niin sivistystoimenjohtaja Sampo Suihkoon kuin liikunta- ja nuorisojohtaja Martti Merraan useaan otteeseen ja he myös minuun. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä päätti tänään, että kaupungin toteuttaa sisäisen tarkastuksen koskien Suomenojan venesataman ja Espoon merellisen ulkoilun palveluyksikön toimintaa ja niihin liittyviä julkisuudessa esitettyjä väitteitä.
Tämä oli ainoa oikea ratkaisu tässä tilanteessa. Asioihin pitää saada selvyyttä ja väitteisiin vastauksia. Espoon liikunta- ja nuorisolautakunnassa tulemme sitten aikanaan käymään selvityksen tuloksia läpi.
Mutta pääsemme käsittelemään merellisen ulkoilun hankinta-asioita jo ennen sitä.
Lautakunnan puheenjohtajan valvon lautakunnan viranomaisjohdon tekemiä viranhaltijapäätöksiä.
Tänään sähköpostiin tupsahti liikunta- ja nuorisojohtaja Martti Merran tekemät päätökset liikunta- ja nuorisotoimen maa- ja vesirakennustöistä.
Ne olivatkin yllättävän mielenkiintoisia ja liittyivät Suomenojan tapaukseen läheisesti.
HS ja Länsiväylä ovat uutisoineet, että RH-Penger Oy on hoitanut lautallaan kaupungin ulkoilusaarien huoltotoimintoja. Yritys on voittanut kilpailutuksen ja on solminut kaupungin kanssa sopimuksen vuonna 2010. Lehtitietojen mukaan sopimus on umpeutunut toukokuussa 2014.
Tammikuussa 2014 liikuntatoimi oli ollut yhteydessä Espoon kaupungin hankintakeskukseen ja pyytänyt (ilmeisesti) uuden kilpailuttamisprosessin aloittamista. Jostain syystä hankintakeskus, joka siis hoitaa Espoossa kilpailuttamisprosessi ja laskuttaa palveluistaa kaupungin toimialoja, järjesti hankintaprosessi vasta toukokuussa.
Espoon kaupunki pyysi 15.5.2014 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjousta ensisijaisesti liikunta- ja nuorisopalvelujen kohteiden kunnossapidossa tarvittavista maa- ja vesirakennustöistä. Kohteita ovat muun muassa ulkoilualueet, -reitit, kuntoradat, liikuntapaikat, venesatamat, uimarannat, saariston ulkoilusaaret ja veneväylät. Hankinnan kohteena olleissa palveluissa ei ole tarkoituksena vuokrata pelkkää maa- ja vesirakennustyökalustoa vaan hankkia maa- ja vesirakennustyö palveluna (kone + kuljettaja/miehistö).
Hankinta toteutettiin avoimena menettelynä. Kysymyksessä oli EU-kynnysarvon ylittävä hankinta, josta julkaistiin ilmoitus Hilma- tietokannassa, TED- tietokannassa ja Espoon internet -sivuilla 15.5.2014. Valintaperusteena oli halvin hinta. Hankintapalvelut on tarkistanut kelpoisuusehdot, tarjousten vastaavuuden tarjouspyyntöön sekä vertaillut tarjoukset esitettyjen valintaperusteiden mukaisesti.
Hankintojen yhteisarvoksi on arvioitu sopimuskaudella (2,5 vuotta + vuoden optio) noin 350 000 €, joten kaupungin mittakaavassa kyse ei ole isoista hankinnoista. Viranhaltijan päätöksessä on siis päätetty, kilpailuttamisprosessin jälkeen, mitkä yritykset pääsevät tekemään kilpailetettuja urakoita liikunta- ja nuorisotoimessa.
Koska olen julkisuudessa vaatinut sataman toimintatavoista ja kilpailutuksista avointa selvitystä, päätin käyttää minulle lautakunnan puheenjohtajana kuuluvaa otto-oikeutta tässä hankinta-asiassa. Se tarkoittaa sitä, että päätös tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi. Päätös voidaan käsittelyn jälkeen pysyttää, kumota, sitä voidaan muuttaa eli tehdä asiassa uusi päätös tai asia voidaan palauttaa uudelleen käsiteltäväksi.
3 kommenttia:
Hyvä Antti! Myös minä olen ollut mukana tässä sopassa, varavaltuutettuna ja Espoon Yrittäjien edustajana. Koko homma kun lähti CM Boatsin tarinasta.
En valitettavasti kuitenkaan usko, että kenenkään virkamiehen asema muuttuu tämän selvityksen jälkeen. Erityisesti siksi, että selvitys salattaneen kaikin mahdollisin keinoin niin, että se on valmistuessaan jo rampa ankka.
Nyt virkamiehet ovat toimineet kuin omistaisivat yhteistä omaisuutta. Mikäli tästä pääsee ilman seuraamuksia niin koko kaupungin hallinnon voi lopettaa.
Tutkitaan ja katsotaan mitä tulee ilmi. Sitten katsotaan miten menetellään.
Lähetä kommentti