Lauantaina HS uutisoi, että Espoon terveystoimen virkamiesjohto suunnittelee ulkoistavansa kaksi uutta terveysasemaa. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa asiasta ilmeisesti tehdään jotain päätöksiä ensi torstaina.
Uutista lukiessani tuli lievästi sanottuna kusetettu olo. Olin viime valtuustokauden Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Koko lautakuntakauden kärsimme lääkäripulasta, varsinkin asuinalueeni Espoon keskuksen teveysaseman toimintaa ei saatu kuntoon, vaikka toimintaa kehitettiin jatkuvasti. Jonot olivat jatkuvasti pitkiä. Jossain vaiheessa virkamiehet toivat esityksen, jossa osa Espoon keskuksen Samaria-terveysaseman piiriin kuuluvista asukkaista ehdotettiin ulkoistamiskokeilun kohteeksi. Niin, asukkaita ei ulkoistettu, mutta noin 12 000 hengen ryhmän terveysasemapalvelut ehdotettiin annettavaksi ulkopuolisen toimijan hoidettavaksi.
Kirjoitin asiasta aika monta kertaa blogissani, näin esimerkiksi vuosi sitten
Kyseessä oli kokeilu, jossa ulkoistetun terveysaseman toimintaa päätettiin vertailla Kivenlahden terveysaseman verrokkiterveysasemaan. Kummankin piti saada saman verran asukaskohtaista rahaa palveluluiden tuottamiseen. Koska Espoon keskuksen terveysaseman toiminta kaipasi toden teolla parannusta ja pikaisesti, kannatin kokeilu-ulkoistamista.
Espoon ulkoistettu terveysasema on toiminut hyvin. Viiden kuukauden kokemukset ovat olleet hyviä, sen olen itsekin kuullut asukkailta. Asiakastyytyväisyysmittarit ovat käsittääkseni olleet hyviä, kokeilu vaikuttaa VIIDEN kuukauden jälkeen onnistuneelta. Ulkoistettu lääkäriasema on onnistunut rekrytoimaan kokenutta porukkaa ja tekee varmasti jotain myös uudella tavalla, koska toiminta pelaa hyvin.
Kun kokeilusta päätettiin, päätettiin myös tehdä tutkimusta, vertailla ulkoistettua Oma lääkäri-asemaa ja Kivenlahden terveysasemaa. Naivisti ajattelin, että nyt saamme Suomessa ainutlaatuisen tutkimuksen siitä miten ulkoistettu ja kaupungin terveysasema toimivat ja missä syntyy eroja ja miksi? Siis kunnon tieteellistä tutkimusta, eikä mitään exel-kyhäelmiä. Käsittääkseni lautakunnassa ei ole puhuttu tai kuultu mitään tutkimuksesta. Se on taidettu unohtaa sen sileän tien.
Nyt siis virkamiehet tullevat ehdottamaan kahden uuden terveysaseman ulkoistamista. Tuntuu, että virkamiesjohdossa on heitetty pyyhe kehään oman toiminnan kehittämisen ja uusien lääkäreiden rekrytoimisen suhteen, ja on valittu helpoin tie: ulkoistukset. Kun kerta Oma lääkäri-asema toimii nin hyvin.
Virkamiehet (ja espoolaiset kokoomuslaiset) perustelevat terveysasemien ulkoistamista sillä, että kuntalaiselle on ihan sama kuka palvelut tuottaa. Tämä voi olla totta, nyt alkaa olla kyse jo isommasta asiasta, sillä toteutuessaan kahden ja puolen terveysaseman ulkoistus alkaa olla jo sen verran merkittävä, että toiminnan palauttaminen kaupungin omaksi toiminnaksi on todella vaikeaa. Veikkaisin että mahdotonta.Poliitikkojen täytyy miettiä tätä tehdessään ulkoistamispäätöksiä, kun kerran virkamiehillä ei näytä olevan tähän halua.
On käsittämätöntä, että ulkoistusprosessi halutaan ajaa eteenpäin näin kovalla vauhdilla. Kolmen vuoden kokeilun sijasta, nyt luotetaan viiden kuukauden kokemuksiin, unohtaen täysin ne keskustelut jo lautakunnassa käytiin viime valtuustokaudella kokeiluun lähtiessä.
Täytyy todella toivoa, että Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet miettivät hartaasti kuka kaupungin terveysasemien toiminnasta oikein päättää: virkamiehet vai lautakunnan jäsenet? Ja mikä päätös on todella kuntalaisten kannalta hyvä - pitkällä aikavälillä.
1 kommentti:
Vaikea teema.
Lähetä kommentti