Espoon kaupunginvaltuusto valitsi minut liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajaksi tammikuussa 2013. Ensimmäinen kokouksemme on helmikuun lopulla.
Mielipiteitä minulta löytyy ja ajatuksia siitä miten liiikunta- ja nuorisotoimintaa saisi Espoossa paremmaksi. Mielipidekirjoitukseni Helsingin Sanomissa julkaistiin lauantaina 9.2. Osallistuin kirjoituksella keskusteluun lasten liikuntaharrastusten kustannuksista. Kirjoituksen otsikko oli muutettu toimituksen taholta, mutta väliäkö tuolla.
Liikuntakerhoja myös pienituloisten lapsille
Lasten liikuntaharrastusten kustannukset ovat nousseet hämmästyttävän suuriksi, kuten HS:n jutussa (Urheilu 6. 2.) kerrottiin.
Arvioiden mukaan esimerkiksi kilpavoimistelussa vuosikustannukset ovat lapsen tasosta riippuen 3 000–6 000 euroa vuodessa. Kilpauimarin vanhemmat taas maksavat lapsen harrastuksesta useita tuhansia euroja vuodessa. Jääkiekossa tuntuu olevan tavallista, että 10–12-vuotiailla kuukausimaksut ovat noin 250 euroa ja sitä vanhemmilla 400–500 euroa. Tämän lisäksi tulevat vielä varustelukulut. Pienituloiset joutuvat unohtamaan kalliit lasten harrastukset.
Kaupunki ei pysty merkittävästi vaikuttamaan lasten urheiluharrastusten hintaan seuratoiminnassa, mutta kaupunki pystyy tarjoamaan lapsille edullisia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, lasten kokeillessa ja nauttiessa erilaisista liikuntamuodoista.
Esimerkiksi Espoossa kaupunki ja urheiluseurat järjestävät yhteistyössä koululaisille ja nuorille Sporttiskerhoja. Ne ovat monipuolisia harrasteliikuntakerhoja iltapäivisin esimerkiksi kouluissa ja jäähalleissa. Osa kerhoista on ilmaisia. Kerhot ovat olleet suosittuja.
Mutta yläkouluikäisille lapsille vastaavia kerhoja ei oikein ole, vaikka tarve harrastaa ilman kilpailutoimintaa on silloin suurimmillaan. Tavoitteena tulisikin olla, että pystymme tulevaisuudessa kaupungin avustuspolitiikan avulla luomaan vähän vanhemmille lapsille edullisia harrasteliikuntakerhoja seurojen ja kaupungin yhteistyöllä.
Monet yksilölajit, esimerkiksi judo ja yleisurheilu, vaikuttavat kohtuuhintaisilta lasten urheiluharrastuksilta, mutta palloilulajeissa ei voi kuin ihmetellä maksujen tasoa.
Urheiluseurojen ja -liittojen olisi syytä pohtia, miten kustannuksia voidaan alentaa lajin sisäisin toimin. Muuten vain eliitin lapset harrastavat.
Antti
Aarnio
liikunta-
ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja (sd)
Espoo
Sain kirjoituksen jälkeen muutamia kommentteja, mistä ilmeni etten ole ihan väärässä. Tässä yksi hyvä palaute:
"Hei,
kiitos tämänpäiväisestä Hesarin mielipidekirjoituksesta.
Juuri näin on, teineille ei Espoosa ole minkäänlaisia harrasteliikuntakerhoja ,
vaan kaikki tähtäävät kilpailutoimintaan. Toivonkin, että tähän tulee
pikemmiten muutos , sillä haluja nuorilla on harrastaa liikuntaa, mutta
mahdollisuuksia edulliseen harrastepohjaiseen liikuntaan ei ainakaan
Espoonlahden alueella ole.
Talvisin terveisin yhden teini-ikäisen pojan äiti"
Nyt kääritään sitten hihat ja yritetään edistää kerhojen syntymistä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti