Kuntavaalien surkea puoli on siinä, että äänestäjien on vaikea erottaa puolueita toisistaan. Kaikille kaikkea hyvää - lupaavat ehdokkaat, eräällä tavalla myös minä. Puolueet eivät pääse haastamaan toisiaan, kun kunnallisvaalit jos jotkin ovat henkilövaalit. Mitä sanomasta, jos hymy on kaunis. (Olin tänään jakamassa esitteitä Espoon asemalla, nuori somalityttö otti esitteeni, katsoi sitä ja sanoi nauraen: sinä olet komea mies. Tuntui muuten mukavalle!)
Minä haastan nyt Espoon kokoomuksen tilille siitä, että Espooseen ei rakenneta riittävästi asuntoja, varsinkaan vuokra-asuntoja. Jaana Leppäkorven kirjoituksen mukaan, viime talvena kävi ilmi, että Espoon kaupungilla on luovutuskunnossa yksi kerrostalotontti. Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, jonka strategian mukaan pitäisi rakentaa 2500 asuntoa (vähintään 1000 omakotitaloa ja 500 rivitaloa) vuonna 2008, on luovutuskunnossa vain yksi kerrostalotontti. Häpeällistä, kokoomus!
Ongelmat johtuvat siitä, että rakennuskelpoinen maa Espoossa on pääosin yksityisessä omistuksessa. Näihän on muuallakin (esimerkiksi Oulussa), mutta Espoossa kaupunki ei käytä lain sallimia keinoja rakentamiskelpoisen maan hankkimiseen yksityisiltä omistajilta. Kaupunki ei osta maata, se ei anna rakentamiskehoituksia omistajile, ei käynnistä lunastusprosesseja tai hyödynnä kiinteistöveron käyttömahdollisuuksia. Kaupunki ei tee siis juuri mitään, koska Espoon suurin puolue kokoomus näin päättää.
Ja mitä sanoo Espoon kokoomus vaaliohjelmassaan:
Enemmän kohtuuhintaista asumista
• Espoossa tarvitaan monenmuotoista kohtuuhintaista asumista, joka ottaa huomioon niin opiskelijoiden, nuorten perheiden, ikääntyvien kuin liikuntarajoitteistenkin tarpeet.
• Yhteistyötä ja kumppanuushankkeita maanomistajien kanssa on lisättävä, mutta pakkolunastuksia, kiinteistöveron korottamista ja muita pakkokeinoja emme hyväksy.
• Vuosittain Espooseen on rakennettava 2500 uutta asuntoa.
Kokoomus ei siis halua pakkokeinoja, vaan asettaa maanomistajien edun tavallisten ihmisten edun edelle. Miksi kokoomus tarjoaa satuja kohtuuhintaisesta asumisesta, mutta ei tee mitään sen eteen?
11 kommenttia:
Entä mitä konkreettista ovat demarit tehneet asian eteen? Hyvänä esimerkkinä Espoon keskuksen seudulla on vuokra- että edullisia omistusasuntoja, eikö vain? Pienen koululaisen näkökulmasta katsottuna esim. Kirstinharjun koulu + koulun ympäristö ei ole välttämättä ihan paras paikka varttua. Järkevillä päätöksillä maankäyttöä voidaan toki tehostaa, mutta tuo maapohjan sosialisointi ei kuulostanut ensi tuntumalta hyvältä - pitäähän tuo omistamisen ilokin säilyttää.
Kiitos kommentoinnista!
Sosialisointia tapahtuu tällä hetkellä vain pankkimaailmassa jossain muualla kuin Suomessa.
Ei ole kyse maapohjan sosialisoinnista, vaan siitä, että kaupunki ostaa maata itselleen, eli toimii aktiiivisena maanhankkijana. Omistajille maksetaan tottakai korvaukset maasta. Meidän lainsäädäntö antaa kunnille oikeuden hankkia maata erilaisin pakkokeinoin, Espoossa sitä mahdollisuutta ei ole vain käytetty.
Espoo olisi voinut esimerkiksi ostaa raakamaata sähköyhtiöstä ostetuilla rahoilla, mutta sen sijaan ne pistettiin pörssiin "tuottamaan".
Espoon demarit ovat yrittäneet edistää kaupungin maanhankintaa valtuustossa, mutta demareiden lisäksi kannatusta ei ole tullut tarpeeksi. Näin lukee meidän kaupunkipoliittisessa vaaliohjelmassamme:
"Espoon kaupungin tulisi hankkia rakennuskelpoista maata omistukseensa. Näin sen täytyy tehdä voidakseen täyttää myös ylikunnallisesti sovitut sitoumuksensa. Sosialidemokraatit ovat johdonmukaisesti olleet maanhankinnan puolue kaupunginvaltuustossa. Tulevalla kaudella hitaista ja kalliista maankäyttöoikeuksien ostosopimuksista on entistä enemmän siirryttävä rohkeaan
investointiin tonttimaan omistamiseen: kaupungin on ostettava, tarvittaessa jopa lunastettava tarvittavat maa-alueet ja sitten kaavoitettava ne tehokkaaseen asumiskäyttöön. Sen jälkeen on varmistettava, että kaavoitetut alueet myös tulevat rakennetuiksi aiotulla tavalla. Vain näin voimme vastata todellisen muuttovoittokaupungin tarpeisiin."
Toivottavasti näin päästään todella tekemään, mutta se edellyttää kokoomuksen vallan horjuttamista Espoossa.
Palaan tuohon Espoon keskuksen ongelmiin + Keski-Espoon kouluun seuraavissa kirjoituksissani.
Me demarit olemme tosiaankin olleet aktiivisia tässä asiassa koko tämän valtuustokauden. Joka vuosi olemme esittäneet rakentamattmien tonttien kiinteistöveron nostoa ja maanhankintaa.
Tällä kaudella virkamiehetkin taisivat esittää kiinteistölautakunnalle erään alueen lunastamista, mutta esitys kaatui kokoomusjohtoisessa lautakunnassa. Sen sijaan tuo lautakunta esitti, että kaupungin maille pitäisi rakentaa pääasiassa valtion tukemaa asumista eli että pitäisi toteuttaa yhä uudelleen tuollaisia yksipuolisia alueita!
Suviniityn kaavoitus on valmistumassa, jos kiinteistölautakunta saisi päättää ei sinne tulisikaan monipuolista asuinaluetta.
Maankäyttösopimuksien suosimisessa ponnettomasti on ongelmansa. Espoon keskuksessa aivan radan lähellä on Kaupunginkallion alue, jonka asemakaavaesitys valmistui 23.10.2003 kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Siitä alkaen se on maannut virkamiesten päydällä odottaen, että saataisiin sopimus aikaiseksi yhden maanomistajan kanssa!
Valmis asemakaava on siis odottanut vahvistamista viisi vuotta! Minun aloitteesta sitä ei kuitenkaan ole unohdettu, vaan olen pitänyt sitä toisinaan esillä kaupunginhallituksessa. Toimenpiteitä emme ole saanut aikaiseksi, koska enemmistöllä ei ole haluja muuhun kuin sopimiseen.
Espoossa valtuuston paikkaluvuilla mitattuna Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, jolla on myös valtuuston puheenjohtajuus, on toiseksi suurin. Missä ovat Sosiaalidemokraatien teot ja miksi olette jääneet sivusta seuraajiksi Kokoomuksen johtaessa mainitsemianne lautakuntia? Miksi olette ottaneet nyt Kokoomuksen hampaisiinne? Eikö asiat kehittyisi paremmin hyvällä yhteistyöllä eikä toisen haukkumisella?
Yhteistyöllä on saatu aikaan asioita, ja yhteistyö on ollut toimivaa, mutta erityisesti asuntopolitiikassa kokoomus on osoittanut vanhakantaisuutta. Puhutaan yhtä ja tehdään toista. Vapaavuori kirjoittikin osuvasti Länsiväylässä "rusinat pullasta" -mentaliteetista, tarkoittaen nimenomaan rivienvälissä Espoon Kokoomusta. Espoonkruunu voisi olla aktiivinen toimija asunto- ja kiinteistömarkkinoilla, mutta toimitusjohtaja kokoomuksen suosiollisella myötävaikutuksella seisoo tumput suorina. Asuntojonossa on 6000 henkilöä. Valitettavasti muut porvaripuolueet (RKP, keskusta ja vihreät) toimivat Kokoomuksen apupuolueina asiassa.
Joskus ennen muinoin, kun olin vain kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta en puolueen jäsen, en pitänyt siitä, että puolueet haukkuivat toisiaan. En ajatellut asiaa loppuun saakka.
Sillä, vaikka kaikki ehdokkaat lupaavatkin kaikkea hyvää kaikille, puolueiden linjoissa on eroa. Ja siksi minä hyökkäsinkin kokoomusta vastaan tässä asumis-asiassa. Kaipaan debattia! Ja sitä ei synny, jos ei ole hyökkäävä. Kunpa joku kokoomuslainen eksyisi blogiini kommentoimaan.
Lautakunnissa asioita hoidetaan yhteistyössä, mutta aina ei olla samaa mieltä asioista ja silloin enemmistö päättää asioista. Ja demarit eivät kuulu enemmistöön.
Nyt kun rakentaminen notkahtaa pahasti pitäisi rakentaa vuokra-asuntoja kaupungin toimesta. Espoossa se ei onnistu, kun kaupungilla ei ole osoittaa maata rakentamiseen Espoonkruunulle.
Vuokra-asuntojen rakentamisessa on surkeasti epäonnistuttu Espoossa. Kun vuonna 2000 ja 2001 aloitettiin noin 430 vuokra-asunnon rakentaminen Espoonkruunulle, vuonna 2005 luku oli vähän reilut 50 ja vuosina 2004,2006 ja 2007 aloitettujen vuokra-asuntojen määrä jäi alle 200.
SDP on tosiaan toiseksi suurin puolue Espoossa. Meillä on 12 valtuutettua ja kolme edustajaa kaupunginhallituksessa 15 jäsenestä. Kokoomuslaisia kaupunginhallituksessa on puheenjohtaja ja neljä muuta jäsentä. Kokoomus on siis selvästi suurin Espoossa ja näissä asunto- ja maapolitiikan asioissa saa helposti muun oikean laidan tuekseen. Valitettavasti.
Kokoomus kavereineen on valinnut puolensa: heille maanomistajien etu on tärkeämpi kuin asunnon tarvitsijoiden etu.
Samaa mieltä olen tuosta sähköyhtiön myynnistä. Tosin päätöstä tehtäessä taisi jokunen demarikin äänestää myynnin puolesta - taitaa joku myynnin puolesta äänestänyt tälläkin blogilla kirjoitella? Historiaa on mahdotonta muuttaa, mutta toivottavasti valitsemanne linja pitää - siis toimitte, kuten puhutte eikä päinvastoin. Muutosta varmasti tarvitaan.
Sähköosakkeiden myymisprosessi on niin pitkä juttu, että siitä en jaksa edes yrittää kirjoittaa.
Mutta muutosta tapahtuu vain jos saamme ääniä. Joten äänestä Anttia- edes säälistä :)
Sähköyhtiön myymisprosessi on kuvattu Pekka Vaaran kirjoituksessa Espoondemareiden kotisivulla: www.espoondemarit.fi
Myyty on, mutta linkin takana on vaikutukset kaupungin asukkaisiin.
http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2008/10/24/fortum-iski-espoolaisille-tuplakorotukset/200827700/139
Lähetä kommentti