Ruotsissa, tuolla suomalaisten demarien unelmamaassa, on keksitty turvata lasten leikit. Lasten itsensä tekemät majat puretaan ja mahdollisuudet majojen rakenteluun estetään, näin kirjoittaa Hesari.
Toivottavasti nämä uudet tuulet eivät kantaudu lahden tälle puolelle. Majojen rakentelu on erittäin hienoa hommaa. Muistan vieläkin "viidakon", johon rakentelimme erinäisiä majoja. Nekin aina hajotettiin, mutta rikkoja oli yleensä jokin toinen poikaporukka tai sitten "isompi"-poika. Muistaakseni seiskaluokalla teimme viimeisen majan, jossa oli kamiina ja jossa olimme jopa yötkin. Seinät oli muuten vuorattu pornolehtien sivuilla. Oi aikoja.
Olen enemmänkin ihmetellyt nykylapsia, tai sitä mikseivät he leiki metsässä. Meidänkin pihapiirin lapset eivät juuri leiki metsässä, vaikka maasto olisi erinomaista erilaisiin leikkeihin. Kiipeilyyn, piiloutumisleikkeihin tai majojen rakenteluun. Miksihän metsä ei houkuttele? Ovatko vanhemmat kieltäneet lapsia menemästä metsään eksymisen pelossa? Meidän Elsa kyllä karkailee metsään vähän liiankin innoissaan.
Espoon keskuksen uuden kauppakeskuksen rakentamistyöt alkoivat keväällä. Montun kaivaminen etenee aika vauhdilla. Tässä hankkeesta taisi tulla taas esimerkki siitä, kuinka rakennusliikkeet tekevät rahaa Suomessa. Tai sitten minä olen ymmärtänyt jotain väärin (tiedotteita on muuten hankala löytää netistä).
Espoon kaupunki myi tontin YIT:lle muistaakseni 5 milj.eurolla keväällä 2007. Silloin sovittiin, että rakennettavaan liikekeskukseen tulee tilat myös kirjastolle, kirjaamolle ja muille kaupungin tiloille. Meni muutama kuukausi ja YIT myi rakenteilla olevan kauppakeskuksen kahdelle pääomasijoitusyhtiölle. Liiketilat CapManin hallinnoimalle kiinteistöpääomarahastolle ja Espoon kaupungin käyttöön tulevat tilat kiinteistösijoitusyhtiö RBS Nordisk Rentingille.
Entressen pinta-alasta liiketiloille vuokrattavaa on noin 9 500 neliötä, sen osti siis CapMan. RBS Nordisk Renting maksoi kaupungin käyttöön tulevista 5 000 neliön tiloista 17 miljoonaa euroa. Joten CapManin maksoi tiloista arvaukseni mukaan ainakin 35 milj.€, kauppahinta ei ollut julkinen.
YIT sai kauppakeskuksesta ehkä yli 50 milj.€ ja osti tontin kaupungilta 5 miljoonalla eurolla. Mitähän itse rakennusurakka maksaa? YIT saa joka tapauksessa urakasta monien kymmenien miljoonien voiton. Espoon kaupunki sai tontista viisi miljoonaa, ja joutuu vuokralaiseksi muiden tiloihin. Osuikohan tontin myyntihinta kaupungin taholta ihan kohdalleen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti